Menu
Close

Van Burn Out naar Cool Down

27-11-2017

Van Burn Out naar Cool Down

Arnold zelf heeft jarenlang roofbouw gepleegd op zijn lichaam en zijn geest. Waarschijnlijk is dit best herkenbaar voor vele lezers van deze blog. We gaan allemaal maar door omdat we vinden van onszelf dat het moet en omdat we nou eenmaal zo opgevoed zijn.

We leren pas naar ons lichaam te luisteren als het bijna te laat is, dat overkwam Arnold ook. Na jarenlang kei- en keihard werken van een klein bedrijf een onderneming te maken met 15 mensen in dienst, plus een druk sociaal leven en een gezin met jonge kinderen kreeg Arnold achteraf gezien al een aantal waarschuwingen. Na een welverdiende vakantie met zijn gezin merkte hij dat hij niet goed in zijn vel zat. Hij sliep erg veel en kon zijn gedachten niet bij de vakantie houden. 

Je denkt dan; "na de vakantie zal het wel beter gaan, ik ben gewoon moe", aldus Arnold. Gewoon weer aan het werk dus, met een sluimerende rugpijn en ondrustige gedachten in zijn hoofd.

Burn out

In 2001 knapte het draadje uiteindelijk, de rug van Arnold ging volledig op slot. Rechtop staan was geen optie meer en hij had 24/7 helse pijnen. Zijn rug was helemaal scheef van alle stress en vermoeidheid. Hij had veel te lang alle waarschuwing genegeerd met als resultaat dat hij alleen nog voetje voor voetje kon lopen. De trap op en af was een bijna ondoenlijke opgave. 

Artsen waarschuwden hem dat hij naar alle waarschijnlijkheid niet meer normaal zou kunnen lopen en functioneren omdat hij gewoonweg te ver was gegaan. Gelukkig liet Arnold zicht dat niet zeggen en is niet bij de pakken neer gaan zitten. Hij heeft gezocht naar een therapie waar hij vertrouwen in had en is terechtgekomen bij Jikke Kiljan. Arnold moest blijven bewegen en ging 4 keer per week naar therapie, waar hij thuis ook zijn oefeningen bleef doen. Bloed, zweet en tranen heeft het hem gekost om iedere dag iets meer bewegingsvrijheid te krijgen.

Cool Down -- Koude Training

Omdat Arnold altijd al een voorliefde had voor koude kreeg hij voor zijn verjaardag een workshop "Koude Training", waarin hij leerde door middel van ademhalingsoefeningen en meditatie zijn lichaam dusdanig te reguleren dat hij extreme kou aankon. Deze technieken gebruikte hij vervolgens na de woorkshop en hij merkte dat zijn eigen lichaam en geest hier heel goed op reageerde. Langzaamaan kon hij steeds rechterop staan en beter bewegen. Ook merkte hij dat zijn gedachten anders werden; hij merkte dat de angst die hij had om niet meer beter te worden, als sneeuw voor de zon verdwenen. In de 2 jaar dat Arnold werkte aan zijn herstel is hij begonnen met koud douchen, is hij veel boeken gaan lezen over meditatie, ademhalingsoefeningen en koude trainingen. Totdat hij helemaal tot zichzelf was, zaken weer helder kon zien en uiteindelijk het lot dusdanig getart heeft door weer extreme sporten op te pakken.

MudMasters, Alternatieve Elfstedentocht & Noordkaap

In de 2 jaar na zijn burn out heeft Arnold er alles aan gedaan om zowel geestelijk als lichamelijk de juiste richting te bepalen. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen! Arnold liep zijn eerste MudMasters met succes uit! Wat 2 jaar daarvoor niemand voor mogelijk had gehouden, gebeurde! Arnold rende, liep, kroop, klom en haalde de verdiende finish, een overwinning op zichzelf en op het lot wat hem goed gezind was. 

Ondertussen bleef Arnold trainen en leren, als er maar even sneeuw lag, dan stond hij al op zijn blote voeten en korte broek klaar om dat felbegeerde rondje hard te lopen. En was een heelijk gevoel gaf dat! Het gevoel dat je leeft en heel veel hebt overwonnen, het gevoel dat je de wereld aankunt en dat al je dromen dichterbij zijn dan je ooit had kunnen denken.

Ook de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee stond op het verlanglijstje. Als je een doel voor ogen hebt, moet je zorgen dat je focus hebt. Het doel was duidelijk en de 100 kilometer op de schaats in de ijzige kou heeft hij dan ook met succes volbracht.

Het volgende doel is een tocht over de Noordkaap, op dit moment is Arnold daarvoor in training, in een komende blog verteld hij iedereen daar graag meer over.