Menu
Close

Hoe het limbisch systeem . Je stress zo lang op voert dat je wel moet luisteren

20-02-2020

Piekeren in gedachten van het Brain . Stress de bepaler van je leven .
Stress is een signal waar het Brain niet naar wil luisteren.
door toe doen van het Brain.

Gevoel en Brain totaal uit balans.

Eerst weer leren voelen , denken dan doen.
Ontdek het met The wazkou methode wordt leider over je lichaam en geest .

Het limbisch systeem, ook wel de emotionele hersenen genoemd is verantwoordelijk voor onze gevoelens en lichamelijke uitingen ervan. Het organiseert de belangrijkste gedragingen vechten, vluchten, voeden en voortplanting en is belangrijk voor het ontvangen en doorgeven van informatie en het leren van nieuwe dingen. Kortom het limbisch systeem helpt ons bij de essentie van ons gedrag, denken en doen.  Het is een van de oudste delen van ons brein, die vooral door onze voorouders uit de prehistorie optimaal werd ingezet.

Maar door stress, verwachtingen en prikkels waar we dagelijks aan worden blootgesteld wordt ons brein overladen en is ons hoofd vaak ‘vol’.  We zijn vergeten hoe we onze hersenen moeten voeden, trainen en sturen waardoor we vaker uit balans zijn en het niet voor niets is dat 50% van de Nederlandse werknemers burn-out klachten ervaart. We denken hedendaags meer met onze ratio, waardoor gevoel altijd op de tweede plek komt en we pas gaan luisteren als het te laat is. Terug naar onze oertijd, snappen hoe het limbisch systeem werkt om er vervolgens naar te luisteren en ons lichaam beter te kunnen sturen.

Ons limbisch systeem is essentieel voor ons voortbestaan

Het limbisch systeem bestaat uit verschillende hersenstructuren, die allemaal met elkaar verbonden zijn en essentieel zijn voor ons voortbestaan. Het is verantwoordelijk voor ons autonome zenuwstelsel (autonoom=zelfstandig, onwillekeurig) en ons hormoon (endocriene) stelsel. Dit slimme systeem regelt automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in je lichaam, zoals je ademhaling, hartslag, bloeddruk, de energieproductie, spijsvertering en de stofwisseling (over dat soort functies hoef je niet na te denken) én ons hele hormoonhuishouding. Hormonen sturen onder meer de stofwisseling, de groei en ons immuunsysteem en spelen een rol bij bijna alle fysieke klachten, ziekten, gedragsstoornissen en verouderingsverschijnselen.

Hoe dit slimme systeem precies werkt
Alle informatie vanuit de zintuigen (waaronder pijn) van buiten en binnen het lichaam, wordt in dit slimme limbisch systeem gefilterd, beoordeeld en opgeslagen.
De informatie worden geïntegreerd tot emoties, stemming en motivatie en daarna gekoppeld aan de overige hersenfuncties. Naar aanleiding hiervan worden impulsen gestuurd naar gekozen gebieden van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggengraat) en vandaar naar het perifeer zenuwstelsel (van de ledematen).

Dit systeem beïnvloedt je gedrag en speelt een belangrijke rol bij emoties en het lange termijn geheugen. Het koppelt herinneringen en gevoelens aan elkaar slaat het op. Deze opgeslagen ervaringen hebben invloed op de manier waarop we dagelijks denken en beslissingen nemen. STOP!!! Precies hier zit de gouden sleutel tot verandering, het verleggen van je grenzen en het resetten van een nieuw gedachtengoed.

Hoe kunnen we dit limbisch systeem dan inzetten
Het limbisch systeem zorgt er dus voor dat je terugkerende situaties sneller kan beoordelen en jij jouw gedrag hierop aanpast waardoor je verandering, verbetering en groei gaat ervaren. Bijvoorbeeld de keuze om maar niet over te steken bij een aankomende auto omdat je eerder ervaren hebt dat jouw voorgaande beslissing bij het oversteken niet de juiste was. Kortom, luisteren naar je gevoel zorgt ervoor dat je het probleem aanpakt bij de kern en niet vlucht in tijdelijke oplossingen.

Eerst doen dan denken, daar zit de sleutel als je 'vast' zit
Om uit de (vaste) negatieve spiraal te komen is 'doen' de beste manier van denken. Weer leren vertrouwen op je eigen gevoel waardoor je goed leert wat jouw grenzen zijn en deze kunt aangeven. Denken is lastig als je klachten hebt, daarbij zit je hoofd vol. Het geheim van vooruit gang is doen, bewegen en letterlijk in actie komen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------