Menu
Close

Hoe het limbisch systeem in je hersenen jouw gedrag beïnvloed

20-02-2020

Eerst weer leren voelen en vertrouwen, dan denken

Het limbisch systeem, ook wel de emotionele hersenen genoemd is verantwoordelijk voor onze gevoelens en lichamelijke uitingen ervan. Het organiseert de belangrijkste gedragingen vechten, vluchten, voeden en voortplanting en is belangrijk voor het ontvangen en doorgeven van informatie en het leren van nieuwe dingen. Kortom het limbisch systeem helpt ons bij de essentie van ons gedrag, denken en doen.  Het is een van de oudste delen van ons brein, die vooral door onze voorouders uit de prehistorie optimaal werd ingezet.

Maar door stress, verwachtingen en prikkels waar we dagelijks aan worden blootgesteld wordt ons brein overladen en is ons hoofd vaak ‘vol’.  We zijn vergeten hoe we onze hersenen moeten voeden, trainen en sturen waardoor we vaker uit balans zijn en het niet voor niets is dat 20% van de Nederlandse werknemers burn-out klachten ervaart. We denken hedendaags meer met onze ratio, waardoor gevoel altijd op de tweede plek komt en we pas gaan luisteren als het te laat is. Terug naar onze oertijd, snappen hoe het limbisch systeem werkt om er vervolgens naar te luisteren en ons lichaam beter te kunnen sturen.

Ons limbisch systeem is essentieel voor ons voortbestaan

Het limbisch systeem bestaat uit verschillende hersenstructuren, die allemaal met elkaar verbonden zijn en essentieel zijn voor ons voortbestaan. Het is verantwoordelijk voor ons autonome zenuwstelsel (autonoom=zelfstandig, onwillekeurig) en ons hormoon (endocriene) stelsel. Dit slimme systeem regelt automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in je lichaam, zoals je ademhaling, hartslag, bloeddruk, de energieproductie, spijsvertering en de stofwisseling (over dat soort functies hoef je niet na te denken) én ons hele hormoonhuishouding. Hormonen sturen onder meer de stofwisseling, de groei en ons immuunsysteem en spelen een rol bij bijna alle fysieke klachten, ziekten, gedragsstoornissen en verouderingsverschijnselen.

Hoe dit slimme systeem precies werkt
Alle informatie vanuit de zintuigen (waaronder pijn) van buiten en binnen het lichaam, wordt in dit slimme limbisch systeem gefilterd, beoordeeld en opgeslagen.
De informatie worden geïntegreerd tot emoties, stemming en motivatie en daarna gekoppeld aan de overige hersenfuncties. Naar aanleiding hiervan worden impulsen gestuurd naar gekozen gebieden van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggengraat) en vandaar naar het perifeer zenuwstelsel (van de ledematen).

Dit systeem beïnvloedt je gedrag en speelt een belangrijke rol bij emoties en het lange termijn geheugen. Het koppelt herinneringen en gevoelens aan elkaar slaat het op. Deze opgeslagen ervaringen hebben invloed op de manier waarop we dagelijks denken en beslissingen nemen. STOP!!! Precies hier zit de gouden sleutel tot verandering, het verleggen van je grenzen en het resetten van een nieuw gedachtengoed.

Hoe kunnen we dit limbisch systeem dan inzetten
Het limbisch systeem zorgt er dus voor dat je terugkerende situaties sneller kan beoordelen en jij jouw gedrag hierop aanpast waardoor je verandering, verbetering en groei gaat ervaren. Bijvoorbeeld de keuze om maar niet over te steken bij een aankomende auto omdat je eerder ervaren hebt dat jouw voorgaande beslissing bij het oversteken niet de juiste was. Kortom, luisteren naar je gevoel zorgt ervoor dat je het probleem aanpakt bij de kern en niet vlucht in tijdelijke oplossingen.

Eerst doen dan denken, daar zit de sleutel als je 'vast' zit
Om uit de (vaste) negatieve spiraal te komen is 'doen' de beste manier van denken. Weer leren vertrouwen op je eigen gevoel waardoor je goed leert wat jouw grenzen zijn en deze kunt aangeven. Denken is lastig als je klachten hebt, daarbij zit je hoofd vol. Het geheim van vooruit gang is doen, bewegen en letterlijk in actie komen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>>>>>>>> KORTINGSACTIE TOT EN MET 7 MAART VAN €147,- voor €99,- <<<<<<<<<
Omdat wij het tof vinden dat jij je alvast aanmeld willen wij je graag een korting aanbieden. Meld jij (en of jouw groep) je aan op uiterlijk zondag 7 maart, voor de experiënce op 20 maart, dan ben je welkom om de STRESS RELEASE EXPERIËNCE te ervaren voor €99,- per persoon. Kom je met een (eigen) groep van minimaal 8 mensen dan gaat daar nog eens korting overheen. Geef dat aan bij je aanmelding in de mail. 
Als wij vanwege de coronamaatregelen nog niet open zijn op 20 maart wordt de datum kosteloos verschoven 

ZATERDAG 20 MAART starten we weer met de eerste Stress Release Experiënce van 2021
We nodigen je graag uit bij The Iceviking waar wij veel mensen begeleiden die in een burn-out zitten of op regelmatige basis stress ervaren als ballast. Bij ons Stress Release Experiënce maken we gebruik van de elementen hitte en kou waarbij bewuste ademhalingstechnieken, meditatie, mindset en kennis over hoe je brein samenwerkt tussen lichaam en geest onderdelen zijn van ons dagprogramma. Het weten en snappen met je hoofd is goed, maar door te ervaren overtuigd je lijf je hoofd en dat is waar de kracht ligt voor jouw ommekeer. Als je in een burn-out zit zit je vast in een patroon. Wij weten door het vele begeleiden van mensen in deze situatie, je moet gaan doen, om de vaste cirkel waar veel mensen inzitten, te doorbreken. Je probeert zo goed als je kunt alles te overdenken maar je hoofd zit vol. Kom doen en ervaren Schrijf je nu in.