Menu
Close

Je bent niet gek als je dit ook doet (integendeel)

01-11-2017

Het is koud buiten.


Trek je dus een winterjas aan en zet je een muts op om je te wapenen tegen de kou, of ga je naar buiten en spring je in de gracht of de zee om te trainen met kou?

Ik ben tegenwoordig zo’n gek die halverwege een rondje hardlopen graag bij de roeivereniging even het water in stapt. De roeiers die – dik ingepakt – hun boot in het water laten, kijken me aan of ik gek ben.

Maar het is werkelijk verrukkelijk om al je zintuigen aan te zetten met een koude plons.

Voor mensen die al koud douchen maar nog niet buiten zwemmen in de winter stelde ik Iceman Wim Hof de volgende vraag:

Raad je aan om in de winter de gracht in te gaan of is koud douchen genoeg?

Onderstaand antwoord geeft je wellicht een zetje om het eens te proberen.

Koud natuurwater

Over de voordelen van kou kun je boeken volschrijven en het is interessante kost wat er gebeurt met bruin vet, bloedvaten, auto immuunsysteem en je gedachtes.

Interessant en complex.

Het lijkt er – om het simpel te maken – op, dat het streven naar behaaglijke comfort ook nadelen heeft. En dat het goed is om je lichaam af en toe een opdonder te geven met extreme kou.

In mijn piere-uppie had ik zelf nooit de ijskoude gracht in gegaan, nu ga ik wekelijks met een groepje mensen. Het geeft de zondag kleur en werkt goed voor mijn gemoed.

Zoek iemand om deze koude maanden mee de zee, de plas, de gracht of de sloot in te gaan en maak van deze winter een ‘zomer’. Overal in Nederland duiken enthousiastelingen op die met groepjes het water in gaan.

Heb jij al ervaringen met koud natuurwater? Laat in een reactie weten wat het je brengt en wie je het ook gunt.